10. jubilarni festival vina, 10. Novembra u lazarevačkom SRC “Kolubara”, od 12.00h

07.11.2018.     Aktuelno

Tradicionalni, jubilarni 10. festival vina, ove godine zakazan je za 10 novembar. 65 selektovanih proizvođača, odabranih od strane selektora festivala vina, izložiće svoje proizvode u novoj hali SRC “Kolubara”.  Ulaz je i ove godine besplatan, a pojedinosti festivala, za program KISS Fm-a izneo je Nenad Bačanac, član veća GO Lazarevac, zadužen za poljoprivredu „ Iz godine u godinu, festival raste u sve bolji, sve veći i sve kvalitetniji. Potvrda toga je učešće čuvene kompanije „Riedel“ koja proizvodi  najlepše kristalne čaše za vina na svetu. Oni  će, osim izlaganja svojih proizvoda, učestvovati i tako, što će, svoje čaše prodavati po promotivnim cenama, od 240 dinara po čaši. Inače cene čaša se kreću od 650 dinara do 850 dinara u redovnoj maloprodaji što je nama potvrda značaja našeg festivala u Srbiji”.

 

Čaše se mogu koristiti i za degustaciju. Inače, ridlova čaša u maloprodaji se može naći po znatno višoj ceni, od 650 dinara i više. Do sada je praksa bila, da se kao čaša za konzumaciju iznajmi za 200 dinara, vrati, te posetioci dobiju novac nazad ili je zadrže nakon posete festivala. Ta praksa će biti zadržana i ove godine, rekao je Bačanac, navodeči da je za ovogodišnji festival uvedeno mnogo novina: “Jedna od njih je besplatan autobuski prevoz  za zainteresovane posetioce. Takođe je zahvaljujući pokroviteljima festivala pokrenut sajt www.festivalvinalazarevac.com gde  se zainteresovani mogu prijaviti za prevoz iz Aranđelovca, Lajkovca, Beograda i gde god se formira grupa od 50 zainteresovanih, što je poklon predsednika GO Lazarevac”.

Na pomenutom sajtu posetioci mogu da vide mapu izlagača koji su podeljeni prema regionima iz kojih dolaze.

 

Novina je od ove godine da se na samom ulazu u SRC „Kolubara“ nalaziti štand Turističke organizacije G.O. Lazarevac,  jer će biti prisutno mnogo visokih zvanica iz cele zemlje, pa bi trebalo predstaviti naš grad u što boljem svetlu, rekao je Bačanac dodajući:

„Mislim da  Lazarevčani još uvek nisu svesni značaja ovog festivala. Naš festival okuplja najveći broj srpskih vinarija pod jednim krovom, a dokaz je prošlogodišnja poseta kada je i oboren record posećenosti. Ove godine je prijavljeno preko sto vinarija, pa smo angazovanjem firme „Vinomin“ D.O.O. koja je jako stručna u tom poslu izdvojili najkvalitetnije. To znači da ćemo imati 65 izlagača, a naravno među njima, prioritet svakako imaju naši izlagači, jer je osnovna ideja i potekla odatle da se promovišu lokalni proizvođači. Pored petsto vrsta vina, izlagaće se i prehrambeni proizvodi. To su razne vrste sireva i suhomesnatih proizvoda koje vinski stručnjaci savetuju za neutralisanje ukusa prethodno probanog vina.  Inace, bitno je znati da posetioci ne moraju da kupuju flaširana vina, već mogu kupovati i rinfuzno u plastičnoj ambalaži, po znatno  nižoj ceni ali koja mogu da stoje i po nekoliko meseci“ naglasio je Bačanac.

Festival počinje, u subotu u 12 i traje do 20 časova. Svečano otvaranje zakazano je za 13 sati.

 

Danijela Mladenović/Maria Popović

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović