EPS nabavio robota za varenje bagera u Kolubari Metal

13.09.2018.     Aktuelno

EPS nabavio robota za varenje bagera u Kolubari Metal

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je Kolubaru Metal, gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara.

EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara Metal u narednih pet godina bude na nivou da može sama da napravi rotorni bager – glodar, rekao je Grčić.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje Panasonic TM–1800WG III, a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i istestiran i da je sada već u punoj upotrebi.

pročitajte i…

Kako Grčić ističe, robot ne može da pravi greške. Ako uzmete dva najbolja radnika varioca videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj, naveo je Grčić.

Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.

– To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji Kolubare Metala – naglasio je Grčić.

Naveo je da Kolubara Metal ima svoje mesto u budućnosti.

– Da možemo sami svojom pameću i opremom da izgradimo kompletan glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba – zaključio je Grčić.

 

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović