Lazarevac obeležio 100 godina od Dana primirja u Prvom svetskom ratu

12.11.2018.     Aktuelno

Povodom 100 godina od Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici GO Lazarevac i Udruženja ratnih vojnih invalida, u nedelju 11 novembra, položili su vence na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu. Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić je kazao da ove godine obeležavanje ima poseban pečat jer se obeležava sto godina od potpisanog primirja.

“Ovih dana smo svedoci, da je i država na svim nivoima, proslavila Dane primirja. Ne smemo da zaboravimo sve žrtve koje su stradale u Prvom svetskom ratu. Ne smemo da zaboravimo da je u njemu Srbija mnogo propatila, jer joj je rat uzeo dosta života”, rekao je Sinđelić, podsećajući, da se tada, tokom potpisivanja primirja, verovalo, da se nikada više neće ponoviti rat takvih razmera, međutim, on se desio  samo dve decenije kasnije. Predsednik Sinđelić je izrazio nadu, da se nikada više neće dogoditi takvo stradanje, kakvo je bilo u Prvom i Drugom Svetskom ratu.

 

Vladan Milosavljevic, predstavnik Udruženja ratnih vojnih invalida Lazarevca, kazao je  da mu je velika čast što prisustvuje ovom događaju i što stoji pored ovako značajnog spomenika:”Mi kao ratni vojni invalidi, onda kada je trebalo, učinili smo sve što smo mogli, za svoj grad, za svoj narod, za njihovu odnosno našu slobodu. Dali smo velike žrtve, nismo obrukali naše pretke u borbi za slobodu i časni krst zlatni”.

 

Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisali primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine. cveta  Zvanični naziv praznika je „Dan primirja u Prvom svetskom ratu — spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“. Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Danijela Mladenović

 

 

 

 

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović