Grčić: Ispod „Polja E“ leži 450 miliona tona uglja

26.07.2019.     Aktuelno

Radove na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu, koji se izvode u sklopu projekta otvaranja novog kopa „Polje E“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, obišao je danas direktor EPS-a Milorad Grčić sa saradnicima.

Grčić je istakao da se radovima u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje „Polja E“ koje leži na oko 450 miliona tona uglja, te da je zbog toga taj projekat jedan od najvažnijih za „Kolubaru“ i EPS.

„U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, međutim, sada smo na nivou realizacije od 55 odsto od ukupno predviđenih radova u ovom projektu“, rekao je Grčić novinarima u Lazarevcu.

Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan, ističe Grčić, gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.

Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen. Podsetiću da smo pre nekoliko godina na taj način radili izmeštanje toka reke Kolubare“, naveo je Grčić i dodao da radove izvode firme Hidrotehnika i Hidrotan.

Prema Grčićevim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza, te da će uslediti izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

„Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u Rudarskom basenu „Kolubara“ koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan“, podvukao je Grčić.

On je ponovio da je proizvodnja električne energije prevashodna bazirana na proizvodnji koja koristi ugalj, i da je to dve trećine srpske struje.

„Zato su Kolubara, Kostolac i Drmno od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima“, rekao je Grčić.

Kazao je da će za nekoliko nedelja obići još jedan važan projekat EPS-a, a to su radovi na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.

Magistrala se izmešta na potezu od restorana „Amigo“ u Velikim Crlјenima do lokacije kod kamenoresca Matijaševića u Šopiću. Put se pomera u prostor ka pruzi Beograd–Bar, pa će nova trasa magistrale biti uz samu prugu.

Izgradnje brana su poslovi koji se nadovezuju na ovaj projekat . U drugoj fazi radova planirana  je  izgradnja pet brana. Projekat je gotov očekuje se raspisivanje javnih nabavki, rekao je Dejan Milijanović ,izvršni direktor za proizvodnju uglja, navodeći da su u ovoj godini u završnim koracima za dobijanje svih prevashodno građevinskih dozvola “Očekivali smo da će sve to ići malo brže. Da do kraja ove godine raspišemo javne nabavke. Očekujem da će to tako najverovatnije i biti , ako ne, onda početkom naredne godine ide raspisivanje javnih nabavki. Projekti su gotovi, sada se sprovode završne radnje u Ministarstvu građevine gde  treba da dobijamo lokacijske uslove i na kraju po Zakonu o planiranju i izgradnji da dobojemo i dozvole za gradnju te da krenemo u javnu nabavku. Ako do ove godine krenemo sa tri, naredne godine ćemo pokrenuti i ostale dve brane. Opet kažem, u planu javnih nabavki za 2019 godinu su tri brane. Planirano je da se tok južnog obodnog kanala koji je takođe u ovoj priči, sa 5 brana, pokrene u ovoj godini “ .

Novo korito reke Peštan moći će da prihvati stogodišnje vode sa rezervnim nadvišenjem nasipa za zaštitu kopa od hiljadugodišnjih voda. Kompletno će biti obloženo geomembranom i projektovano da bude apsolutno nepropustlјivo.

Grčić: Napadi na Vućićevu porodicu nemaju veze sa politikom

Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić izjavio je danas povodom napada na porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da oni nemaju veze sa politikom, kao i da je takvo ponašanje ispod svake moralne norme.

Grčić je kazao da mu smetaju ljudi koji ne smeju da se potipišu i koji se kriju iza svojih reči, a posebno mu smetaju, kaže, oni koji mešaju porodicu u političku priču.

Izvor – Radio Kiss Fm /RTV / Tanjug

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović