Nakon pauze zbog loših vremenskih uslova opet se zahuktavaju radovi u Lajkovcu

04.09.2018.     Aktuelno

U lajkovačkoj opštini i u ovoj građevinkoj sezoni radovi se odvijaju punom parom. Za Prave novine govori zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević.

Koji su aktuelni radovi kada je u pitanju putna infrastruktura u Lajkovcu?

Kišni peridi u toku juna i jula otežali su dinamiku izvođenja radova kako na građevinskim objektima tako i na putnoj infrastrukturi. Preko modela periodičnog održavanja asfaltiraju se dva puta i to u Pepeljevcu, put za groblje, put za Moleroviće u Stepanju. Ugovoren je put za Ivanoviće u Rubibrezi, put u Kostevcu u Vračeviću i krak Lajkovačke pruge, odnosno ulica koja će spojiti ulicu Dimitrija Tucovića i Lajkovačku prugu. U planu za ovu godinu su i put od firme Borverk ka Selu Lajkovac i put ka Gajićima u Markovoj crkvi. Tu je i Molerovića put u Vračeviću i put ka Lađevcu u Ćelijama. Izgradnja svih ovih puteva koštaće oko 30 miliona dinara, što nije nimalo zanemarljiva cifra, odnosno ulaganje u putnu infrastrukturu.

Samo „jezgro“ Lajkovca uskoro će zablistati u potpuno novom ruhu?

Objavljene su javne nabavke za izgradnju zatvorene gradske pijace koja će biti smeštena u delu Lajkovca koju nazivamo „vojni krug“. Iz budžeta je za ovu namenu izdvojeno 17 miliona dinara.

Tu je i uređenje prostora ispred same zgrade Opštine za šta je iz budžeta izdvojeno oko 14 miliona dinara. Na tom delu biće izgrađen sistem fontana, zelenila i vodenih ogledala, deo ulice biće popločan granitom, kao i klupice za predah. Na prostoru gde se sada nalazi pijaca tu smo predvideli izgradnju gradskog trga sa elementima parkovskog uređenja a za ovu namenu Opština je izdvojila šest miliona dinara.

Od možda najaktuelnijih projekata svakako su nova zgrada PU Leptirić i zatvoreni bazen?

U toku su radovi na uređenju terena oko vrtića. Radovi se izvode po osnovu dva ugovora. Jedan ugovor je vrednosti 27 miliona dinara i realizuje se sufinansiranjem sa Ministarstvom privrede. Ugovorom su definisane izgradnja partera, kotlarnice, pasarele i postavljanje elektroenergetskog kabla za rezervno napajanje.

Što se tiče drugog ugovora, za njega je iz našeg budžeta izdvojeno 10 miliona dinara a njime su predviđeni radovi na toplovodu i kanalizacionoj mreži. Sve je u završnoj fazi. Sam obekat će krenuti sa radom 17. septembra ali će zvanično otvaranje biti nešto kasnije.

Na izgradnji bazena završeno je preko 90 posto radova, odvojeno je oko osam miliona za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Uskoro se završava nabavka za izgradnju kotlarnice i trafostanice. Sredstva u iznosu od 55 miliona dinara dobijena su od JP EPS i to je sve ono što je neophodno da bi sam bazen funkcionisao.

Kakva je situacija po pitanju vodovodne i kanalizacione mreže?

U toku su završni radovi na izgradnji fekalno-crpne stanice kod Borverka. Vrednost radova je oko 5 miliona dinara. Završetkom ovog objekta biće rešen problem kanalizacije dela Lajkovca od restorana Lajkovačka noć prema Jabučju.

Tu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Slovcu. Vrednost radova je nešto manje od 30 miliona dinara. Odrađen je i deo kanalizacione mreže pa će na ovaj način biti rešeni problemi meštana dela Slovca. Radi se i krak kanalizacione mreže ka Izviđačkoj ulici a videćemo da kasnije i da samo naselje spojimo na mrežu.

Što se tiče vodosnabdevanja završeni su radovi na prekidnoj komori Oštrikovac, završeni su i radovi povezivanja postojećeg vodovoda sa rezervoarom Oštrikovac i crpnom stanicom Slovac. Urađen je i cevovod u dužini od 1500 metara. Sada smo u procesu izrade sporazuma ja JP Kolubara koja je upravljač akumulacionim vodovodnim sistemom Stubo-Rovni. Nakon definisanja i usvajanja Sporazuma moći ćemo da preuzimamo vodu, a izgradnjom individualnih priključaka u selima Ratkovac i Slovac ljudi će moći da koriste vodu iz Stubo-Rovna. Za ovaj sistem u ovoj godini smo izdvojili 20 miliona dinara.

 

Džajević je još dodao da su završeni radovi na parternom uređenju škole u Ratkovcu tako da je uz relativno skoru rekonstrukciju objekta ova škola sada kompletirana

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović