Odrzan 10. Festival srpskih vina u Lazarevcu

11.11.2018.     Aktuelno

  U organizaciji GO Lazarevac a u saradnji sa svim JP i Ustanovama, u vikendu za nama, održan je tradicionalni, ove godine i jubilarni, 10 Festival srpskih vina. 300 vinskih etiketa od 65 selektovanih izlagača krasilo je halu SRC Kolubara. Pored izlagača, brojnih gostiju grada domaćina ali i okolnih gradova, festivalu su prisustvovali,  Episkop šumadijski Gospodin Jovan, Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, koji je zvanično  otvorio festival te predstavnici GO Lazarevac i okolnih opština , potom, ambasador Kube u Beogradu, Gustav Tristo del Todo, direktor kancelarije za vere Mileta Radojević i mnogi drugi.

  Ceremoniju svečanog otvaranja, započeo je predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić pozdravljajući prisutne te rekavši da deset godina trajanja festival nije mali jubilej, već da je to jubilej u kome sve nije bilo tako lako. Bilo je potrebno uložiti mnogo truda da bi se stiglo do ovoga danas, rekao je Sinđelić dodajući, da ovde pre svega misli na vinare Lazarevca  koji su uložili mnogo truda u godinama za nama, a da, kao rezultat toga, vitrine njihovih vinarija krase  brojne  i prestižne nagrade, na takmičenjima svih nivoa . “Mi iz GO Lazarevac smo u proteklih deset godina, pomogli, da novi ljudi zasade vinograde, da se ti vinogradi pravilno razvijaju, a kao rezultat toga su novootvorene vinarije, koje su danas na ovom festival. Festival je u godinama za nama mnogo napredovao, baš kao i vino, što je stariji, to je sve bolji i kvalitetnije”, reči su Sinđelića.

Kao i svelke godine podršku festivlu srpskih vina daje SPC i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan koji je  izrazio radovanje što u ime eparhije šumadijske može prisustvovati ovom dešavanji. Episkop je u obraćanju prisutnima istakao da je lepo kada domaćin zasadi jednu voćku, posmatrajući je kako raste, rastući zajedno sa njom do ubiranja plodova, ali da je mnogo lepše kada se zasade dve voćke, a to su vinova loza i maslina. Episkop šumadijski Gospodin Jovan je objasnio  “zašto baš ove dve voćke”: “Hiljadama godina unazad, i vinova loza i maslina, su sastavni deo bogosluženja. Ne može biti liturgije, tog najsvetijeg čina, koje nam je Gospod podario, a da u njemu nema vinove loze i masline. Na radost, što znamo mi stariji je, da je Srbija, danas počela da vaskrsava u sadnji vinove loze. Želim da Vam Gospod Bog sačuva polja i vinograde, kao i one koji na njima rade. Neka ste srećni i Bogom blagosloveni!”

Ambasador Republike Kube u Beogradu, Gustav Tristo del Todo je uz pozdrav pristnima otkrio da je boravio u Lazarevcu na orezivanju vinove loze a da je danas tu da vidi rezultate urađenog. Ambasador je takođe rekao, da je Srbija vrlo bliska zemlja Kubi.

Čast da i ove godine otvori Festival Srpskih vina, pripala je Bojanu Steviću, Državnom sekretaru u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. On je  kazao  da mu je velika čast što može da ispred navedenog ministarstva otvori festival, te da mu je posebna čast što i sam potiče iz Lazarevca, grada domaćina jubilarnog festivala.

“Koliki je značaj festivala, govori podatatak da, jedina slična manifestacija našoj je na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a u nešto manjem obimu, na Sajmu u Beogradu. GO Lazarevac, na čelu sa predsednikom Sinđelićem i njegovim saradnicima, maksimalno mora imati dalju podršku resornih ministarstava i Grada Beograda, u cilju razvijanja svih privrednih grana”. Stević se osvrnuo  na podsticaje koje je ostvarilo preko 200 lazarevačkih poljoprivrednika, a zahvaljujući ogromnim novčanim sredstvima koje je GO Lazarevac povukla preko Ministarstva poljoprivrede i Grada Beograda.

Na kraju obraćanja, Državni sekretar Bojan Stević je kazao, da Lazarevac polako ali sigurno postaje pravi brend srpskog vinarstva i da to treba podržati sa svih nivoa vlasti te proglasio Sajam srpskih vina otvorenim.

 Usledela je tradicionalna zdravica kojom je završeno svečano otvaranje festival. Na festival su dodeljene nagrade najboljima na književnom konkursu “Vino je poezija u čaši”. Ljupka Vujičić i Valentina Novković, podelile su prvo mesto, dok je treće mesto pzauzeo Slobodan R. Martinović

 

Danijela Mladenović

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović