Održana 37. izložba priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu

28.09.2018.     Aktuelno Drustvo

Drugu godinu uzastopno šampionka izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je krava Lara, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Ovo grlo je bilo i šampion II Republičke izložbe goveda simentalske rase u Kruševcu.Mladom Milakoviću, koji potiče iz poznate farmerske porodice, pripalo je i priznanje za apsolutnog šampiona izložbe jer je izveo odlične kolekcije u sve tri kategorije. Osim toga, u kategoriji junica njegovo grlo Malina proglašeno je za šampionku.

U kategoriji krava za najbolje grlo proglašena je Mara stočara Slavoljuba Ćatića iz Jabučja, dok je za najkvalitetniju prvotelku izabrana Mila vlasnika Živomira Markovića iz Strmova. Najbolju kolekciju krava izveo je Marko Milosavljević iz Dučića, čuveni odgajivač simentalca. Priznanje za najbolju kolekciju junica pripalo je Draganu Žujoviću iz Vračevića, a za najkvalitetniju kolekciju prvotelki Milanu Milakoviću.

Posebno priznanje dodeljeno je Aleksandru Jevriću iz Jabučja, kao najboljem stočaru u opštini Lajkovac i ova nagrada je ustanovljena ove godine. Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 30.000 dinara.

Na 37. Izlođbi priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu uručene su i dve plakete za dugogodišnji uspešan rad i doprinos razvoju stočarstva kolubarskog kraja: Slavici Petrović, koja je 35 godina u kontinuitetu davala doprinos u organizaciji i realizaciji izložbe u Lajkovcu i dr Radosavu Vujiću iz valjevske Poljoprivredne stručne službe.
Na odlično organizovanoj izložbi 33 stočara kolubarskog kraja predstavila su 118 priplodnih grla. Da poljoprivreda ima perspektivu u kolubarskoj dolini i brdima, organizator je pokazao tako što je najmlađim članovima porodica farmera-stalnih izlagača dodelio male statue govečeta.

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je ukazao na skoro četrdesetogodišnji kontinuitet izložbe simentalaca u Lajkovcu, nazivajući „neprocenjivim nacionalnim blagom“ ono što kolubarski domaćini predstave na manifestaciji.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su poznati stručnjaci: Dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje (predsednik), dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator. Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, a organizatori izložbe bili su Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac“ Valjevo.

Nagrade su uručivali predsednik opštine Andrija Živković, predsednik Skupštine opštine Živorad Bojičić, koji je i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnje izložbe i poznati lajkovački privrednik Živorad Lazarević, jedan od redovnih sponzora manifestacije.

Izvor: ,,Lajkovac na dlanu“

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović