Posle 55 godina Lazarevac dobio porodilište

04.10.2019.     Aktuelno

Izvor: Tanjug / Studio B

U Lazarevcu je danas otvorena nova zgrada porodilišta, koja će prve trudnici primiti već u ponedeljak, 7. oktobra. Lazarevčani su tako posle 55 godina dobili porodilište I to prvo vanbolničko porodilište u Beogradu I treće u Srbiji. Trudnice iz sada prigradske opštine Lazarevac više neće morati da idu u Beograd na porođaj.

Izgradnja objekta površine 1.123 metra kvadratna, počela je 2015. godine i uloženo je oko 120 miliona dinara.

Događaju su prisustvovali i potpredsednik Vlade RS i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, podsekretar za zdravstvo Aleksandar Stefoski, predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je ovo za njega veoma značajan projekat i kao gradonačelnika, ali i kao čoveka koji je živeo u Lazarevcu. U lazarevačkom domu zdravlja bili su i njegovi prvi koraci u medicini, prvo na odeljenju opšte prakse, a zatim u hitnoj službi.

„Završeno je porodilište, ali na tome nećemo stati. Postavljen je kamen temeljac za Dnevni boiravak za decu ometenu u razvooju“, rekao je on i dodao da Republika i Grad rade na tome da se reši problem vodosnadbevanja.

Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović rekao je da su danas obezbeđeni uslovi da svaka žena iz Lazarevca i okoline može da se porodi u lazarevcu, ne mora da ide u Beograd.

Pokrenuti su, kako je rekao, mnogi projekti a jedan od njih je i „Bebo, dobro došla na svet“, gde mladi roditelji ne moraju da idu na više šaltera da bi prijavili bebu, već to mogu da učine jednim klikom još u porodilištu.“Na taj način roditelji ne troše ni vreme ni novac. Mogućnost elektronskog prijavljivanja deteta iskoristilo je do sada 1.240 Lazarevčana“, rekao je Stefanović.On je naglasio da se ovome neće stati i najavio nove projekte za Lazarevac.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da sa nestrpljenjem svi očekuju da se rodi prva beba u novom porodilištu u Lazarevcu.U novom objektu, kako je rekao, zaposleno je dovoljno medicinskih sestara, lekara i babica.“Lazarevcu nedostaje hirurg. Videćemo da zaposlimo jednog ili da odobrimo specijalizaciju“, rekao je Lončar.

Prostor u domu zdravlja koji je korišćen do sada kao porodilište biće iskorišćen za smeštaj starih osoba.Lončar je rekao da je odgovornom politikom omogućeno više novca u budžetu, da će biti novca i za povećanje plata od 15 odsto sestrama i 10 odsto za lekare.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić kaže da je zgrada porodilišta najveć objekat urađen poslednjih 40 godina u Lazarevcu.“Nećemo stati na ovome. Nastojaćemo da uredimo kompletnu infrastrukturu kako bi privukli što više investitora. Cilj nam je da iskorenimo nezaposlenost“, naglasio je on.

Direktor Doma zdravlja Lazarevac Jovan Milojević podsetio je da je staro porodilište funkcionisalo u okviru doma zdravlja, a da sa izgradnjom novog objekta trudnice i porodilje konačno dobijaju bolje uslove.

Otvaranju porodilišta je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokane samouprave Bojan Stević koji je rekao da očekuje da će i on dobiti potomke u novom porodilištu.

Najveći deo sredstava za izgradnju zgrade porodilišta obezbeđen je preko Vlade Srbije i Evropske investicione banke, a deo novca obezbedila je opština Lazarevac i grad Beograd.

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović