Rekonstruisan spomenik bratstva Lazarevca i Trbovlja u Lazarevcu

17.10.2019.     Aktuelno

U prisustvu rukovodstva Lazarevačke opštine, otpravnika poslova Slovenije u Srbiji, predstavnika bratske opštine Trbovlje i gostiju danas je otkriven obnovljeni spomenik koji simbolizuje jedinstvo slovenačkog i srpskog naroda u II svetskom ratu, a koji je u Lazarevcu postavljen 1975.godine. Na mestu gde su pre tačno 44 godine predstavnici Trbovlja i Lazarevca, i tada bratskih gradova  otkrili spomenik , autora Miloša Vastiča.

 Juna meseca 1941. godine,  u Lazarevac  je stigao deo Šestog transporta prognanika iz  Slovenije. Bežeći ispred nacističkih okupatora, svoje utočište su našli u varošici Lazarevcu, u srcu Šumadije među nepoznatim narodom koji ih je dočekao raširenih ruku.

Nakon što su predsednik opštine Bojan Sinđelić i njegov zamenik Miloje Živanović dočekali goste iz Slovenije u sali predseništva prigradske opštine Lazarevac, svi zajedno su se uputili do crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, preko puta koje se nalazi spomenik.

“Pre svega bih želeo da se zahvalim ambasadi Republike Slovenije i našim prijateljima iz Opštine Trbovlje”  reči su kojima se obratio predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i nastavio:

 “Nije prvi put da su naši prijatelji ovde, ali danas smo se okupili jednim lepim svečanim povodom , oni su jako zahvalni Lazarevčanima koji su po ko zna koji put kroz istoriju pokazali svoju humanost. Te davne 1941 godine kada ih je Treći rajh proterao iz Slovenije, kada im je bilo teško, boravilo je njih tri stotine u Lazarevcu sve do 1945 godine. Ono što je naš zadatak jeste da čuvamo ovo prijateljstvo posebno u ovom mirnom dobu kada naše dve opštine sarađuju na drugim, mirnodobskim poslovima. Ovo mesto postaje hodočašće, ovo su posebni spomenici u svetu, pored naše Spomen Kosturnice. Ganuo nas je čin Slovenaca kada su odlučili da obnove ovaj spomenik, čime su pokazali da nisu zaboravili šta su lazarevčani tokom Drugog Svetskog rata učinili za njih. Ovom prilikom se zahvaljujem i gradonačelnici Trbovlja Jasni Gavrič, koja je zajedno sa nama pokrenula inicijativu za obnavljanje ovog spomenika.”

 U protekle tri godine radi se na razmeni učenika, a rukovodstvo opština će  intezivirati ovu saradnju kako bi što više mladih ljudi videlo Sloveniju.

Otpravnik poslova ambasade Republike Slovenije u Srbiji, Roman Weixler kaže da je ovaj spomenik važan iz više razloga.

“Jedan razlog  je da je to opomena za naše sadašnje i buduće generacije da nešto takvo kao što je bio Drugi Svetski rat se neće ponoviti. Danas se sve češće zaboravlja na ovakve spomenike i mlade generacije gube direktan kontakt sa ljudima koji su preživeli ovako nešto, zato je jako važno da se ovaj spomenik obnovio. Drugi razlog je što je ovaj spomenik znak gostoprimstva, prijateljstva i saradnje između dva prijateljska naroda, jer u tim teškim vremenima kada su naši Slovenci iz Trbovlja isterani iz svojih kuća ovde su našli svoj dom. Lazarevčani su ih u tim teškim vremenima primili i ukazali dobro poznato srpsko gostoprimstvo, koje je možda najpoznatije u svetu, barem ja ne pozajem veće. Ovo je poruka za sve sadašnje i buduće generacije, kako treba da sarađuju dva prijateljska naroda u teškim trenutcima za koje se nadam da se neće ponoviti i da nastavimo sa ovako dobrom saradnjom kao što to nastavljaju naši predstavnici opština Lazarevac i Trbovlje.“

Prisutnima, ali i svim lazarevčanima, reči hvale je uputila zamenica gradonačelnice Trbovlja, Maja Krajnik.

„U ime Opštine Trbovlje zahvalila bih se našim prijateljima iz Lazarevca koji su gostoprimljivo istog časa primili naše Slovence koji su bili prognani iz svoje zemlje u Srbiju gde su pronašli svoj drugi dom,zbog čega je nastalo trajno prijateljstvo i kao zahvalnost i ovaj spomenik. Veliko hvala našim prijateljima zbog kojih su se združili i naši najmlađi, deca iz Trbovlja dolaze u Lazarevac, kao što dolaze i deca iz Lazarevca u Trbovlje. Verujem da će se naše prijateljske veze gajiti još dugo, još jednom hvala vam puno.“

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović