Rotorni bager EPS-a „Glodar 10“ krenuo ka Radljevu

16.09.2019.     Aktuelno

IZVOR: Tanjug

EPS je danas iz Vreoca pokrenuo rotorni bager „Glodar 10“ teži od 1,6 hiljada tona koji će preko Barske pruge, Ibarske magistrale, reke Kolubare i ispod brojnih dalekovoda stići do 24 kilometra udaljenog polja Radljevo gde će najkasnije početkom novembra otpočeti otkrivka novih količina uglja.

Danas je važan dan za Kolubaru i EPS jer je transport jedan od pretposlednjih koraka za otkrivanje kopa Radljevo o kome je počelo da se razmišlja prek 40 godina, rekao je vd direktora EPS-a Milorad Grčić i dodao da su važni dani kojih je mnogo u EPS-u dokaz da Republika Srbija ima nameru da očuva, stabilizuje i unapredi elektro-energetski sistem Srbije.

On je podsetio da se poslednjih godina u basen Kolubare mnogo ulagalo i najavio da će ulaganja biti nastavljena.

– Faza kojoj danas svedočimo je jedan o pretposlednjih koraka za otvarane novog kopa „Radljevo“ koji je koncipiran 1976. godine a nažalost trebalo je da prođe više od četiri decenije da se stvore politički i finansijski uslovi za realizaciju taj posao je sačekao nas – rekao je on i dodao da je predviđeno da najkansije 1. novebra počne da radi na kopu „Radljevo“.

Kako je objasnio Glodar 10 može da skida otkrivku ali i da kopa ugalj.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da danas izuzetno značajan dan za budućnost EPS-a, ukupnu stabilnost našeg elektro-energetskog sistema jer region Kolubare sa svojom proizvodnjom kapitalno utiče na elektro-energetsku stabilnosti.

–  Mi svi zajedno, u ogromnoj sinergiji, i Vlade Republike Srbije i EPS-a i ostalih energetskih kompanija činimo maksimun napora da naš elektroenergetski, i ukupan energeski, sistem bude fleksibilan, stabilan, da se razvija i da u budućnsti bude i da u budućnosti obezbedi dugoročno i stabilno snabdevanje svim energentima koji će omogućiti razvoj Srbije – rekao je Antić i dodao da je Srbiji zbog razvoja svake godine potrebno sve više energije.

On je naveo da je ove godine EPS postigao dobre rezultate u proizvodnji i zahvalio se pre svega rudarima Kolubare i Drmna koji su omogućili da termo sektor proizvodnje električne energije radi dobro i dodao da je proizvodnja uglja u EPS-u je od početka godine više od šest procenata veća u odnosu na 2018. godinu.

Polje Radljevo je jedan od najznačajnih naših razvojnih planova, rekao je on i dodao da su početku transporta bagera prethodile kompleksne pripreme i pribavljanje dozvola.

– Pred nama je važan korak koji nas vodi ka velikom cilju a to je da do kraja ove godine krenemo sa proizvodnjo na Radljevu, da otvorimo to polje i krenemo sa otkrivkom, i omogućimo da u skladu sa planovima 2023. godine krenemo sa ugljem na Radljevu – rekao je Antić.

Polje Radljevo je ozbiljna potencijal sa 450 miliona tona bilansnih rezervi i godišnjom proizvodnjom od sedam plus miliona tona, rekao je Antić, i dodao da to polje treba obezbedi dugoročnu stabilnost u proizvodnji uglja.

– To polje treba da omogući potrebne i eventualno dodatne količine za termoelektrane u Obrenovcu i da omogući ono o čemu pričamo u kontinuitetu i za šta imamo punu podršku predsednika Vučića da uđemo u projekat nove termoelektrane, odnosno novog bloka u Kaleniću – rekao je on.

Antić je okupljenima poželeo puno uspeha „sa nadom da će do kraja godine biti i ugovorena dva velika BTO sistema“ jedan za polje E a drugi za Radljevo koji vrede 200 miliona evra, što će ocenio je on posle dugog niza godina biti najveća investicija u rudarstvo u EPS-u.

Transport Glodara 10 a zatim i dva pripadajuća transportera ka Radljevu najkompleksniji je i najduži transport proizvodne opreme u istoriji rudarskog basena Kolubara.

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović