Školarci, srećno!

02.09.2019.     Aktuelno

Školsko zvono oglasilo je početak  nove školske godine u svim školama lazarevačke opštine. „Oko šest hiljada lazarevačkih đaka selo je ponovo u školske klupe, od toga 593 po prvi put“ rekla je Verica Anđelić, predsednica aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Oko 1200 učenika slilo se u najveću gradsku školu OŠ „Dule Karaklajić“, od tog broja je oko 150 đaka prvaka, raspoređenih u šest odeljenja – „Drugi septembar ove godine je važan datum, ako ne i najvažniji u toku školske godine . Stiže nam nova generacija koja će sa nama biti punih osam godina. Sve smo učinili da im prvi dan škole ostane u najlepšem sećanju“ – rekao je za KISS FM Miroslav Davidović, direktor „Dulove“ škole.

Tradicionalno, u Dulovoj školi se prvog dana školske godine organizuje prijem za prvake i roditelje –„Spremili smo tradicionalno poklone za svakog prvaka, imamo najavu da će tu biti pokloni iz Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda verujem da će roditelji biti zadovoljni prvim danom škole”.

Davidović je kao još jednu novinu u ovoj obrazovnoj godini izdvojio blok nastavu koja će đacima omogućiti manji broj predmeta u jednoj smeni ali i lakše rančeve samim tim i lakše učenje.

Davidović je uputio poruku đacima i nastavnicima povodom početka nove školske godine te im istu poželeo srećnom i uspešnom.

Svetlana Novičić, pomoćnica direktora OŠ „Knez Lazar“ potvrdila je da najmlađa škola u Lazarevcu školsku godinu punu novina počinje sa mnogo elana.

“Mi ove školske godine imamo 900 učenika od prvog do osmog razreda. Od toga naši prvačići, najmlađi naši učenici, njih ima 118. Počinjemo sa elektronskim dnevnikom a obavljena je obuka i za elektronske udžbenike”

Pomoćnica direktorke Knezove škole uputila je poruku novim đacima-„ Prvo bih im poželela da steknu nove drugare, da steknu što više znanja i da se raduju svakom novom danu u školi jer zaista je đačko doba najlepše doba.”

Knezova škola i ove godine nastavlja sa organizovanim autobuskim prevozom đaka od škole do kuće. Đački prevou organizovan je i u najstarijoj gradskoj školi

„Vojilav Voka Savić“ koja je u prethodnom periodu, sredstvima GO Lazarevac, obavila brojne investicione radove. Za učenike prvih razreda, tradicionalno u Centru za kulturu organizovana je priredba dobrodošlice. U školi koja  je takođe deo projekta „2000 digitalnih učionica“, smene će se menjati na nedeljnom nivou za sve osim za učenike prvih razreda koji će tokom čitave školske godine ići pre podne. Takođe u ovoj školskoj godini parkiranje u krugu  OŠ „Vojislav Voka Savić“ neće biti omogućeno ni radnicima  a ni roditeljima učenika, a prolaz ulicom između tehničke i osnovne škole biće omugućen samo dostavnim i vozilima za hitne slučajeve. Predlog roditeljima je da za dovoženje mališana u školu koriste parking SRC „Kolubara“  koji će koristiti svi zaposleni u Vokinoj školi.

Od ove školske godine brojne su novine u obrazovanju. Lazarevačke škole radiće u  e – učionicama sa e – udžbenicima i e – dnevnicima u okviru projekta  na kome zajednički rade Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine,  turizma i telekomunikacija.

 Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije. 

Već tradicionalno, prvog dana škole, jedan od prosvetnih sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk skraćenjem časova na 30 minuta. Oni traže da se nastave pregovori o platnim razredima.

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović