Stabilna higijensko epidemiološka slika na području GO Lazarevac!

23.07.2019.     Aktuelno

Komisija za sprečavanje i suzbijanje infekcija na teritoriji GO Lazarevac održala je sastanak odakle je izneta zadovoljavajuća zdravstvena situacija Lazarevčana, rekao je za KISS FM dr. Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja Dr. Đorđe Kovačević – „Možemo obavestiti naše sugrađane da je situacija u prethodnih  6 meseci stabilna u nekom proseku u odnosu na prethodne godine. Prijavljeno je 10.367  obolelih građana, uglavnom sa respiratornim infekcijama , najčešćim kod dece uzrasta od 5-9 godine. U ovih prethodnih šest meseci zabeleženo je 97 slučajeva gripa, uglavnom kod dece, šarlaha takođe kod dece, infekcije  crevnim bakterijama, enterokolitisa i druge manje infekcije. Prijavljeno je 153 masovne nezarazne bolesti, kao što su dijabetes, maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, potom tipične povrede te ujedi insikata i pasa, što i jeste karakteristično za ovaj letnji period“ – kaže dr. Milojević.

Ove godine kao i svake, dr. Milojević, skrenuo je pažnju sugrađanima  na ubode komarca  a sve radi adekvatne zaštite –„Komarci prenose određene bolesti kao što je groznica Zapadnog Nila. Nje trenutno nema ali poučeni prošlogodišnjim iskustvom, apelujem na sugrađane da koriste sve mere zaštite, počevši sa preparatima za lokalnu zaštitu, laganom odećom, naročito radnicima koji rade na otvorenom, ljudima koji rade na selu na otvorenom prostoru,  ribolovcima kraj reka gde i ima najviše  komaraca. Država je preduzela sve mere što se tiče zaprašivanja i smanjenja broja komaraca, ali na žalost, svi smo svedoci da ima tih slučajeva uboda. Inkubacioni period za groznicu Zapadnog Nila traje od 3 do 15 dana. Dakle svi ljudi koji imaju sumnjiv ubod treba da se jave svom lekaru„, rekao je dr. Milojević podsetivši da je tokom leta povećan  broj povreda zbog radova u polju, na otvorenom, većeg kretanja i oscilacija dnevne i noćne temperature. Dr. Milojević je takođe naveo da malo većih problema imaju  hronični bolesnici, ali da drastičnih stanja nema.

Dr. Milojević se osvrnuo i na rad ambulantama u seoskim MZ – „Trenutna situacija je takva godišnji su odmori, malo je manje je kadra na raspolaganju, ali se  trudimo da održimo sve resurse kako bi  pacijentima pružili  sve adekvatne usluge. Bez obzira na sve,  rad seoskih ambulanti će se odvijati nesmetano“ siguran je direktor doma zdravlja u Lazarevcu -„Smatram da ćemo i ovog leta uspeti da se izborimo što se tiče  centralnog punkta ali i hitne službe, koja, moram da kažem ima veći obim posla, pogotovo tokom noćnih sati. Ima veliki broj intervencija jer su česti kolapsi,tu su takođe manje značajna stanja, ali na žalost ima onih patoloških stanja koja zajtevaju hitan transport ili pregled„-završava Milojević.

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović