Svečano obeležen dan Lajkovca

16.09.2019.     Aktuelno

U velikoj Sali opštine Lajkovac održana svečana akademija povodom Dana opstine (16. septembar), Dana železničara (15. septembar) i Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu (17. septembar). Ovom prilikom uručena su priznanja pojedincima koji su u prethodnih godinu dana doprineli napretku i promociji Lajkovca. 

Zvanicama i građanima opštine Lajkovac obratio se predsednik opštine Andrija Živković,

„Od svog nastanka pa do danas, Lajkovac je imao tri istorijske prekretnice u svom razvoju. Najpre je početkom 20. veka postao poznato železničko mesto po prugi uskog koloseka  i popularnom vozu ‘’Ćira’’, posle nekoliko decenija, nova šansa je stigla u vidu ugljenokopa ‘’Kolubara’’ što je Lajkovac pre par godina dovelo do prvog mesta po visini prosečne plate na Republičkom nivou. Danas, Lajkovac je važna petlja na auto-putu ‘’Miloš veliki’’, koji vodi od Beograda do Čačka. Ako budemo dovoljno vredni i uporni znaćemo da iskoristimo sve prednosti ovog velikog projekta za lokalni razvoj i unapređenje životnog standarda stanovništva.’’

Da je pred Lajkovčanima veliki posao, potvrdio je i sam Živković, dodavši :

„Glavni preduslov za boljitak je infrastrukturno opremanje industrijske zone. Primetili ste da Lajkovac iz godine u godinu dobija sve moderniji izgled, ali posebnu pažnju ipak dajemo razvoju infrastrukture, gde je okolnim selima urađeno na desetine kilometara asfalta, što je samo prvi korak u unapređenju života seoskog stanovništva. Osim razvijenih sela, važan stub na kome počiva zdravo društvo je obrazovanje, pa opština Lajkovac kontinuirano radi na obnovi škola, a jedan od važnih poslova koji nas očekuju do kraja godine jeste i celokupna rekonstrukcija O.Š. ‘’Mile Dubljević’’ u Lajkovcu i srednje škole ‘’17. septembar.’’

Nakon predsednika opštine, prisutnima se već tradicionalno obratio i Radovan Beli Marković koji je u svom stilu uputio samo reči hvale Lajkovcu i Lajkovčanima, ali i svojim Ćelijancima.

Opština Lajkovac nagrađuje najuspešnije studente i najbolje sugrađane. Plakete i prigodne poklone povodom Dana opštine  dobili su: Za doprinos privrednom razvoju Lajkovca plaketa je pripala direktoru JP „EPS“ Miloradu Grčiću. U njegovo ime plaketu je primio predstavnik uprave JP EPS Ivan Marinković.

„U ime direktora EPS-a, Milorada Grčića, zahvaljujem se na ovom priznanju i dodao bih da je ovo priznanje još jedan od dokaza da direktor Grčić odlično radi svoj posao i da je saradnja između EPS-a i Lajkovačke opštine na najvišem nivou.’’

Na kraju svog kratkog izlaganja, Marinković je Lajkovčanima poželeo srećan dan opštine.

 Uvećanim junskim stipendijama za 70 odsto nagrađena su četiri najbolja studenta: Dragana Jovičić iz Bajevca, Tijana Živković iz Rubribreze i Petar Grozdanović.

U programu Svečane akademije, povodom Dana opštine Lajkovac učestvovali su: Trio „Amorozo“, etno pevačka grupa iz Valjeva i članovi literarne sekcije Srednje škole „17. septembar“ Mateja Petronijević i Milivoje Milovanović.

A uveče, od 20 časova, u sali Kulturnog centra, Opština sugrađanima poklanja pozorišnu predstavu „Ljubav do groba“, u kojoj igraju Snežana Savić, Milenko Pavlov i Marina Vodeničar.

Akademiji su prisustvovali načelnik Kolubarskog upravnog okruga , predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević  predstavnici Grada Valjeva i susednih opština, Elektroprivrede Srbije, RB Kolubara, republičkih i opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

2020 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović