U Baroševcu obeležena slava rudara

21.07.2019.     Aktuelno

Rudarska slava Sveti Prokopije obeležena je u crkvi Pokrova presvete Borogorodice u Baroševcu i polaganjem venaca na spomen ploču rudarima štrajkačima iz 1939. godine u Rudovcima.

Slavi su prusustvovali ministar energetike Aleksandar Antić, direktor EPS-a Milorad Grčić, predstavinici rukovodstva i sindikata EPS-a, ogranka RB Kolubara, čelnici opštine Lazarevac i drugi gosti.

Antić je istakao da je proizvodnja struje i uglja u Srbiji u odnosu na prošlu godinu porasla i izneo podatak da je proizvodnja uglja na kopovima u Kolubari i Drmnu u durgom kvartalu ove godine veća za 4,9 odsto nego u drugom kvartalu prošle godine.

To je, kako je istakao, dalo doprinos ukupnom rastu ekonomije, povećanju indrustrijske proizvodnje i rastu BDP-a.

Na tome velika zahvalost rudarima i svim zaposlenima u EPS-u i nadam se da ćemo sa našim zajedničkim planovima koje imamo u vladi da tako i nastavimo do kraja godine“, rekao je Antić i čestitao rudarima praznik uz poruku da ih taj svetac čuva na poslu svih 365 dana u godini.

Napomenuo je da je proizvodnja uglja od velikog značaja za Srbiju i zahvalio svim rudarima na velikom trudu koji je, kako kaže, važan za Srbiju i koji našoj zemlji daje ekonomsku stabilnost.

Podsetio je da je rad EPS-a u prvom kvartalu ove godine takođe bio veći u odnosu na proizvodnju elekrtične energije i uglja u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim rečima, rudarstvo u Srbiji postaje sve značajnija industrijska grana koja Srbiji može da omogući intenzivan, stabilan i dugogodišnji rast i razvoj.

Ministar je rekao i da u Vladi Srbije planiraju i otvaranje novih rudarskih projekata među kojima su otvaranje dva velika rudnika svetske klase Čukarik peku i Jadran.

Ponosan sam na rudare i obećavam da će Srbija uložiti maksimum napora da se efikasnost, uslovi rada i bezbednost unapređuju i da ovaj težak posao učinimo lakšim“, rekao je ministar.

Direktor EPS-a čestitao je rudarima slavu i kazao da je proizvodnja uglja ključna za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Ukazao je da se dve trećine prozivodnje struje u Srbiji dobija od uglja i istakao da to govori koliko je posao rudara važan za našu zemlju.

Čestitam svim rudarima EPS-a praznik kao i svim penzionerima. Takođe, ovo je dan kada se sećamo rudara koji više nisu sa namam“, rekao je Grčić i poručio da će EPS nastaviti da daje prioritet proizvodnji uglja, termoelektranama i distribuciji električne energije jer, kako je primetio, sve je uzalud ako nemamo moderne trafo stanice i modernu napojnu mrežu.

Predsednik Sindikata EPS-a Milan Ðorđević zahvalio je ministru Antiću, direktoru Grčiću, čitavoj vladi i predsedniku države Aleksandru Vučiću na svemu što su uradili za rudarstvo i energetiku i što proizvodnju struje održavaju u kontinuitetu.

Ðordević je rekao da za 24 godine, koliko je u sindikatu, nikada nisu imali veću podršku države nego danas.

„Pre nekoliko dana Vučić je izjavio, po meni, dve najvažnije stvari – nećemo prodati EPS, naprotiv kupovaćemo elektro-privrede iz okruženja“, rekao je Ðorđević i izrazio nadu da će predsednik u tome istrajati.

Predsednik Sindikata Kolubara Miodrag Ranković čestitao je praznik rudarima i istakao da će sindikati nastaviti da se trude, da poprave uslove rada, iako je kaže to teško uraditi jer rudari rade na otvorenom.

STUDIO B/TANJUG

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović