U DZ “Dr. Đorđe Kovačević”, u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

30.10.2018.     Aktuelno

U toku je vakscinacija protiv sezonskog gripa i u lazarevačkom Domu zdravlja “Dr. Đorđe Kovačević” . Direktor ove ustanove, Dr. Jovan Millojević, za KISS FM, je kazao da je ove godine, u odnosu na prethodnu, nabavljeno više vakcina. “Na raspolaganju je 1800 doza vakcina, a ukoliko bude bilo potrebe, a sigurno hoće, nabavićemo dodatne količine. Osim u centralnoj ustanovi, vakcine su podeljene i punktovima u selima”, rekao je Milojević.

Kako je prethodnih godina zapažen porast komplikacija od gripa kod nevakcinisanih osoba, Vlada Srbije I  Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ apeluju na građane da se vakcinišu u što većem broju. “Apel se odnosi na sve  građane starije od 65 godina, zatim decu, trudnice, hronične bolesnike pa čak i oni koji su boljeg zdravstvenog stanja . Svako ko želi da se vakciniše, treba da se javi svom izabranom lekaru  kada su u stabilnom zdravstvenom stanju kako bi dobili nalog I obavili imunizaciju”, rekao je Milojević za KISS Fm

 

 

Dr Jovan Milojević je objasnio na koji način funkcioniše vakcina: “ Svaka vakcina dovodi do jedne vrste adaptacije organizma, odnosno do stvaranja antitela na određeni virus. U narednih nekoliko nedelja dolazi do stvaranja dobrog imuniteta. Tako će pacijent nakon susreta sa virusom biti zaštićen i može proći , u najgorem slučaju, samo sa blagom prehladom. Takođe, osim građana, svi zdravstveni radnici će biti vakcinisani”.

Vreme za sticanje imuniteta je do tri nedelje, a trajanje zaštite je do godinu dana. Milojević je istakao da sve vaccine imaju sertifikat BATUT-a.

 

Direktor lazarevčkog zdravlja Dr Milojević je naglasio das u I dalje  aktuelni besplatni preventivni pregledi svake poslednje nedelje u mesecu “Najveći odaziv je za ultrazvučne I oftamološke preglede, jer naša zdravstvena ustanova  ima problem sa brojem oftamologa. Inače , odaziv građana za ove preglede je veliki, negde između dvesta i trista ljudi nas poseti sveke nedelje” rekao je Milojević, navodeći da je ovo odlična prilika za sve građane koji iz nekog razloga nemaju zdravstveno osiguranje da se pregledaju besplatno.

Osim navedenih aktivnosti, u lazarevačkom Domu zdravlja,  u toku je  zamena stolarije “Radovi se privode kraju, a sve zahvaljujući donaciji Ministarstva privrede koje je preko Evropske  investicione banke obezbedila sredstva Gradu Beogradu I GO Lazarevac. Na taj način je zamenjeno oko hiljadu prozora , određeni broj vrata, što će uz bolje grejanje biti od velike koristi kako zaposlenima tako i onima koji su primorani da borave u Domu zdravlja”, kazao je Milojević za KISS Fm. On nam je u razgovoru, izneo podatak da se privodi kraju izgradnja vanbolničkog porodilištaČ “Građevinski I zanatski radovi su pri kraju, očekuje se spoljno uređenje , medicinsko opremanje za čiju nabavku su već raspisani tenderi”, kazao je Dr Milojević

.Dispanzer za žene će biti smešten u novoj zgradi, a sa radom  bi trebao da bude sredinom naredne godine, što će svakako otvoriti nova radna mesta.

 

Danijela Mladenović / Maria Popović

2019 © Radio Kiss FM
Web dizajn Darko Mitrović